Routes

Ontdek de betoverende landschappen en rijke geschiedenis van Zeeuws-Vlaanderen via onze selectie van bestaande routes. Laat je leiden langs schilderachtige kustdorpen, uitgestrekte polders en historische bezienswaardigheden terwijl je de unieke charme van deze regio verkent. Laat je verrassen door de verborgen parels van Zeeuws-Vlaanderen!

Fietsroutes

Sentse Vijfdorpenroute

De bewegwijzerde Sentse Vijfdorpenroute neemt je mee langs de vijf deelgemeenten van Sint-Laureins.

Onderweg kan je halt houden bij een een van de twintig toppers zoals de kerk van Watervliet, de Boerekreek en de belevingsplek Oostpolderkreek in Sint-Jan-in-Eremo.

Bovendien heb je met de kaart ook de adressen van alle horecazaken en overnachtingsmogelijkheden in Sint-Laureins bij de hand.

Afstand: 50km
Prijs: Gratis

Reynaert fietsroute

Aantrekkelijke fietstocht rond het Reynaertsverhaal: het dierenepos Van Den Vos Reynaerde uit begin 8ste eeuw.

De route brengt je langsheen de tien Reynaertbeelden in Sint-Laureins via polderwegen en kreken.

Er is eveneens een kinderversie van deze route beschikbaar.

Afstand: 32km
Prijs: €2,50, kinderversie: €2

Kreken fietsroute vanuit Huysmanshoeve

Verkennende fietsroute van ongeveer 55 km vanuit Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve.

Je passeert Sint-Laureins, Sint-Jan-in-Eremo, Watervliet en Kaprijke.

Afstand: 55km
Prijs: Gratis

Meetjeslandse kreken fietsroute

Vertrekken kan in Sint-Laureins of in Zelzate. Je passeert pittoreske dorpjes zoals Boekhoute in Assenede en Watervliet in Sint-Laureins. In Boekhoute breng je eventueel een bezoek aan het visserijmuseum of in Watervliet spring je eens binnen in de Kathedraal van het Noorden met het prachtige topstuk ‘Nood Gods’.

Wil je deze route verkorten, volg dan vanaf knooppunt 47 het knooppunt 60 en direct daarna knooppunt 57 waarna je opnieuw op de voorgestelde route belandt (verkorte route van 40 km).

Afstand: 69km
Prijs: gratis

Boer zkt bank fietsroute

Zes landbouwbedrijven hebben voor hun erf een picknickbank van de gemeente geplaatst. Ze engageren zich hiermee om de Meetjeslandse bezoeker, die hun erf passeert, aan te spreken en in te wijden in de magie van de regio, de smaak van de streekproducten en de dynamiek van hun eigen bedrijf.

Wie graag de liefde en de passie wil ervaren die de landbouwers voor hun beroep én de mooie streek hebben, kan dit ook aan de hand van de fietstocht. De dienst Toerisme heeft een fietstocht uitgewerkt van ongeveer 42 km waarbij je de prachtige natuur ontdekt en kennis maakt met de landbouwers.

Afstand: 42km
Prijs: Gratis

Happen en Trappen Krekengebied

Bij de Krekenroute Meetjesland zwerft u langs kleine kerkdorpen, die verscholen liggen in een landschap dat je kippenvel bezorgt. Met Happen En Trappen kan je een dag lang fietsen door een prachtige omgeving en heerlijke gerechten bij vijf verschillende restaurants proeven.

Voor deze route staan wij vermeld als fietsverhuur, de tocht start en eindigt in Sint-Jan-in Eremo, wij brengen de fietsen ter plaatse en komen deze terug ophalen.

Afstand: 56km
Prijs: €44,95 Arrangementprijs

Moutainbikeroutes

MTB Sint-Laureins • blauwe lus

De startlocatie in Sint-Laureins bevindt zich aan de sporthal, ter hoogte van het unieke monument Het Godshuis. De blauwe route van het mountainbike netwerk van Sport Vlaanderen leidt deelnemers langs de mooiste plekjes in de streek.

Mountainbikers treffen tijdens de route een open landschap aan met grote kavels vruchtbare landbouwgrond, het Leopoldkanaal, dijken en verspreid in het landschap enkele boerderijen. Je fietst in de omgeving van de Boerekreek, Oostpolderkreek en Bentillekreek vaak langs of op de dijken en ontdekt de waterrijke geschiedenis van het polderlandschap en de kreken.  Ook voor een lekker palinghapje, streekproducten en een regionaal biertje kan men steeds terecht bij de plaatselijke horeca volgens het huidige take away principe.

Afstand: 22km (50% offroad)
Prijs: Gratis

Archeologische fietstochten

Verdronken dorpen in het Meetjeslandse krekengebied

Deze fietsroute start en eindigt in de dorpskern van Sint-Margriete. Het Meetjeslands krekengebied is vandaag een oord van rust en stilte, waar alleen kabbelende waterpartijen een landschap zo vlak als een biljarttafel doorsnijden. Weinig doet vermoeden dat deze waters (“kreken”) de restanten zijn van verwoestende getijdengeulen, zeearmen die honderden jaren geleden alles wat op hun weg lag meesleurden. Wat je evenmin met het blote oog ziet, is dat er onder de kleilaag een ander landschap schuilgaat: in de middeleeuwen werden hier huizen, boerderijen en dorpen gebouwd, waarvan er heel wat in de golven zijn verdwenen.

De route is gebaseerd op het netwerk van fietsknooppunten in Vlaanderen. Per stop lees je hieronder een beschrijving van wat je kan ontdekken. Omdat niet alle archeologische bezienswaardigheden langs knooppunten liggen, zal je af en toe moeten afwijken van die knooppuntenroute.

Afstand: 30km
Prijs: Gratis

Reserveer nu je e-bike voor je bed & breakfast, hotel of gewoon voor jezelf